Home | Eerlijk artikel: de nadelen van een Mopshond

Eerlijk artikel: de nadelen van een Mopshond

⏱ Leestijd: 4 minuten

De mopshond is een ontzettend lief, vriendelijk, grappig en leuk hondje om te zien. Het is een echte gezelschapshond. Dat betekent dat hij graag onder de mensen is. De mops is daarom een hele aanhankelijke hond en past heel goed in een gezin. Ook heeft de mopshond enorm veel humor.

Hij zal allerlei gekke dingen uithalen om zijn baas aan het lachen te krijgen. Toch zijn er ook een aantal nadelen die belangrijk zijn om te weten, voordat je op zoek gaat naar een mopshond pup. Deze nadelen lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

De te platte snuit zorgt voor ademhalingsproblemen

Tot 2019 was het nog toegestaan om een mopshond te fokken met een hele platte snuit. Hoe platter de snuit, hoe mooier de hond werd gevonden. Hoewel de platte snuit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van de mopshond, werd toch door fokkers op dit specifieke kenmerk gefokt.

Er was vraag naar, dus de fokkers probeerden aan deze vraag te voldoen. Maar de mopshond kan door deze platte snuit niet meer goed ademhalen.

Als gevolg van deze te platte snuit, snurkt de mopshond heel erg als hij ligt te slapen. Ook kan hij gekke geluiden maken als hij zich teveel inspant of te enthousiast is. Eigenlijk komt de hond dan in ademnood. De oorzaak hiervan is de te korte snuit.

Hierdoor zijn de neusgaten vernauwd, het gehemelte is te zacht, de amandelen zijn vaak vergroot en de luchtpijp is vaak te smal. Dit kan tot ernstige ademhalingsproblemen leiden. Om kortademigheid te voorkomen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je mops zich niet te hevig inspant.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mopshond wordt ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De te diepe rimpels zijn een verzamelplek voor bacteriën

Een van de uiterlijke kenmerken van de mopshond zijn de diepe rimpels op zijn neus en hoofd. Vroeger werd er specifiek op dit kenmerk gefokt. Sinds 2019 mag dit niet meer. Maar de rimpels van de hond zijn nog steeds relatief diep. Er is op die plekken veel huid-op-huidcontact en bacteriën kunnen zich eenvoudig ophopen tussen deze rimpels.

Ontstekingen kunnen het gevolg zijn als dit niet goed schoongemaakt wordt.De diepe rimpels is dus zeker een nadeel van de mopshond. Het is belangrijk om bijna dagelijks deze rimpels schoon te maken. Dat kan heel eenvoudig

met een babylotion doekje. Ook is het noodzakelijk dat deze rimpels droog blijven, zodat bacteriën geen kans krijgen zich tussen de huidplooien op te hopen. De mopshond is ook hierdoor een hond die een intensieve verzorging nodig heeft.

De te kleine schedel van de mopshond

Eigenlijk is de schedel van de mopshond te klein. Dit is een ander nadeel van deze hond. Door de te kleine schedel hebben onder andere de gehoorgangen te weinig ruimte. Oorsmeer kan daarom niet goed worden afgevoerd en zal zich gaan ophopen in het oor. Een goede en regelmatige reiniging van de oren van de mopshond is dan ook zeker aan te raden. Dit kan voorkomen dat je mops last krijgt van oorontstekingen en stinkende en jeukende oren.

De uitpuilende ogen van de mopshond

Voor 2019 werd er ook gefokt op de uitpuilende ogen van de mopshond. Maar voor de hond zijn deze uitpuilende ogen echt een groot nadeel. De mops heeft vaak beschadigingen aan zijn ogen. Dat komt doordat de hond van oorsprong nieuwsgierig is aangelegd. Hij zal zijn kop overal in en tussen steken.

Doordat de mops geen neus heeft, maar dus wel uitstekende ogen, zal hij zijn ogen snel kunnen beschadigen. Ook heeft de mopshond snel last van tocht op zijn ogen. Het is daarom verstandig om de ogen regelmatig te controleren en schoon te maken. Als je hond veel knippert met zijn ogen, dan moet je even naar de dierenarts gaan. Misschien dat het oog dan beschadigd is geraakt door iets.

Overgewicht

Mopshonden zijn erg gevoelig voor overgewicht. Ze hebben eigenlijk altijd honger en ze zijn niet zo actief. Die twee dingen samen zorgt ervoor dat veel mopshondjes overgewicht hebben. De hond kan door zijn beperkingen (te korte neus en daardoor slechte ademhaling) niet lang achter elkaar actief zijn.

Daarom zullen ze al snel last van overgewicht hebben, vooral als er niet goed op de voeding gelet wordt. Als de mopshond eenmaal te dik is, is afvallen voor deze hondjes ook erg lastig. Je zult ze dan echt minder eten moeten geven, omdat ze door hun fysieke beperkingen niet veel actiever kunnen zijn.

Als je mops kampt met overgewicht kan dat leiden tot gezondheidsrisico’s. Je hond zal zich minder goed kunnen bewegen, waardoor hij beperkt zal worden in zijn bewegingsvrijheid. Ook kunnen ze last van hun gewrichten krijgen door het overgewicht. En het risico op hart- en ademhalingsproblemen zal ook vergroot worden doordat je mops te zwaar is.

Als je mops te zwaar dreigt te worden, probeer dit dan direct te stoppen door hem minder eten te geven Ook helpt het om dagelijks een extra wandelingetje met hem te maken.

Leer alles over jouw lieve Mopshond

Wil je álles leren over jouw Mopshond? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Mopshonden kunnen niet goed alleen zijn

Een ander nadeel van de mopshond is dat ze echt niet goed alleen kunnen zijn. Mopshonden zijn sociale honden. Ze zijn ook erg aanhankelijk en willen het liefst de hele dag bij hun baas zijn. Ze kunnen daarom ook heel slecht alleen zijn. Dit moet je opbouwen. En je moet er vanuit gaan dat je je mops nooit voor een langere tijd alleen kunt laten.

Ben je dus veel weg en kun je dan geen hond meenemen? Dan is de mops waarschijnlijk niet het hondenras dat het beste bij jou past.

Mopshonden hebben veel verzorging nodig

De mopshond is een makkelijk hondenras. Je kunt ze goed trainen, ze zijn lief, slim en aanhankelijk. Maar ze hebben wel veel verzorging nodig. Een mops haart veel, dus regelmatig borstelen is noodzakelijk. Daarnaast moet je de oren, ogen en rimpels van de mops dagelijks verzorgen. Doe je dit niet, dan zal je mops snel last krijgen van bijvoorbeeld oor- en oogontstekingen.

Je mops heeft ook veel beweging nodig. Je hoeft niet uren te wandelen met je mops, maar wel regelmatig een korte stukjes. Gemiddeld moet je vier tot vijf korte wandelingen per dag met je mopshond maken.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!