Home | De Mopshond met snuit: een geweldig lieve hond

De Mopshond met snuit: een geweldig lieve hond

⏱ Leestijd: 4 minuten

Tegenwoordig zie je gelukkig steeds vaker een mopshond met een snuit. Na de intensieve fok gericht op mopshondjes met een zo plat mogelijke snuit, zie je tegenwoordig gelukkig ook weer mopshonden met snuit verschijnen.

Voor de mops is dit veel beter, want die enorm platte snuit zorgde voor enorm veel gezondheidsproblemen bij de mopshond. Nu er sinds 2019 een fokverbod is op mopsen met een hele platte snuit, zul je steeds vaker mopsen zien die een grotere snuit hebben.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

Gezondheidsrisico’s van mopshonden met een platte snuit

De mopsen met een hele platte snuit hebben vaak te kampen met ademhalingsproblemen. Door de te korte snuit snurken de mopshonden en zijn ze vaak benauwd. Dat komt doordat de mops vernauwde neusgaten, een te laag gehemelte en een te nauwe luchtpijp heeft.

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt raken door te hijgen. Voor de mops is dat heel lastig door deze te korte snuit. Ze zijn daarom ook gevoeliger voor oververhitting.

Ook hebben mopsen vaak last van ontstekingen in de huidplooien. In hun snuit zitten diepe rimpels. Als daar veel vocht tussenkomt, kunnen de hondjes een bacteriële huidinfectie krijgen. De huid moet daarom goed schoon en droog gehouden worden. Op deze manier kun je ontstekingen voorkomen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mopshond wordt ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De retromops, een mopshond met een snuit

Sinds 2019 mag er al niet meer specifiek gefokt worden op mopshonden met een extreem platte snuit. Maar er zijn fokkers die nog iets verder gaan. Zij gaan mopshonden met een snuit fokken. Dat kan niet door twee mopsen met elkaar te kruisen. Daarom kruisen ze de mopshond met een andere rashond.

Hierdoor krijg je de retromops. Dat is een mopshondje met meer snuit en een ruimere schedel. Hierdoor zullen deze hondjes minder snurken, minder lawaai maken bij opwinding en betere gehoorgangen krijgen.

Het nadeel van deze retromops is dat het geen rashondje is. De mopshond is dat wel. Maar zodra een rashond met een andere rashond gekruist wordt, is het geen officiële rashond meer. Uiteindelijk kan een hond die uit twee andere rassen is voortgekomen wel als een rashond erkend worden.

Dat is bijvoorbeeld bij de labradoodle het geval. Maar voorlopig is de retromops geen officieel ras.

Als je twee mopshonden met elkaar kruist, dan zul je nooit een mopshond kunnen krijgen met meer snuit en een groter hoofd. Daarom is de keuze om de mops met een ander ras te kruisen een slimme keuze. Omdat het uitgangspunt is om uiteindelijk uit de retromopsen wel weer echte mopshondjes te kunnen fokken, is het belangrijk dat het ras waarmee gekruist wordt lijkt op de mopshond.

Er zijn overeenkomsten in het karakter met de mops. Qua bouw mogen ze juist wel wat groter zijn dan de originele mops. Ze moeten een korte vacht hebben en dezelfde dracht van de oren. Wel is het belangrijk dat die hondjes een breder hoofd hebben, een langere nek en een langere neus. Uiteindelijk zullen er dan misschien weer pups komen die lijken op de mopshond, maar minder gezondheidsproblemen hebben doordat ze wel een snuit hebben.

Leer alles over jouw lieve Mopshond

Wil je álles leren over jouw Mopshond? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De mopshond met snuit heeft geen stamboom

De mopshond met snuit, dus de retromops, heeft geen officieel stamboom document. Het is dus geen rashond. Dat betekent dat je met deze hond geen shows kan lopen en niet officieel met deze hond kan gaan fokken.

Je zult geen pups met een stamboom kunnen gaan fokken. Het voordeel van deze hondjes zonder stamboom is, dat ze een stuk gezonder zijn dat de echte mopshonden. Ze hebben minder ademhalingsproblemen, snurken minder, zijn minder gevoelig voor ontstekingen en andere ongemakken.

Voordelen van de retromops

De retromops heeft vele voordelen ten opzichte van de raszuivere mops. Allereerst is de kans groot dat je met een retromops veel minder vaak naar de dierenarts zal moeten, dan met een raszuivere mops. En toch heb je een hondje met de karaktereigenschappen van de mopshond. Lief, aanhankelijk, evenwichtig en sociaal. Je kunt met de retromops langere wandelingen maken.

Hij zal minder snel uitgeput en buiten adem zijn. Ook zal de retromops veel minder snurken en ook geen gekke geluiden maken als hij blij en enthousiast is. En tenslotte is een groot voordeel van de retromops dat hij beter van zijn warmte af kan komen. Dus oververhitting zal veel minder snel voorkomen bij de retromops.

De puggle is een voorbeeld van de retromops

Een goed voorbeeld van een retromops is de puggle. Dit is een bekende kruising van de mopshond. Het is de pup van een mopshond en een mopshond. De puggles hebben een langere snuit dan de mopshond. De ideale puggle heeft een atletisch lichaam. Hij is iets langer dan de mopshond.

Ze hebben een langere en slankere snuit. Puggles hebben ook wat van de mopshond overgenomen, namelijk de grote ronde ogen, de gekrulde staart en de rimpels. Het is een gezonde kruising tussen de mops en de mopshond.

De karaktereigenschappen van de puggle zijn een goede combinatie tussen de mops en de mopshond. De honden zijn aanhankelijk en actief. Ze zijn graag bij mensen en kunnen niet goed alleen zijn. Als ze zich vervelen of eenzaam voelen, dan kunnen ze gaan blaffen of aan je meubels gaan bijten. De puggle is een goede gezinshond. Hij kan goed met kinderen en ook met andere honden. Ze zijn vriendelijk voor vreemde mensen. Maar kunnen in hun eigen huis ook waaks zijn en blaffen als ze vreemde geluiden horen.

Koop altijd een pup bij een goede fokker

Of je nu voor een raszuivere mops, voor een retromops of een puggle gaat, koop altijd een pup bij een goede fokker. Goede fokkers herken je vaak aan hun liefde voor de honden en voor het ras. Een goede fokker kan je alles vertellen over de karaktereigenschappen van de honden.

Hij zal zijn pups ook niet zomaar aan iedereen verkopen. Een goede fokker is echt op een goed thuis voor zijn dieren.

Vraag altijd met welk ras de mopshond is gekruist, zodat je goed geïnformeerd bent over de eventueel karaktereigenschappen van je pup. Maar daar kan een goede fokker je alles over vertellen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!