Home | Mopshond: alles wat je wil weten over deze hond

Mopshond: alles wat je wil weten over deze hond

⏱ Leestijd: 9 minuten

De mopshond is bekend om zijn compacte, vierkante lichaamsbouw. De hond heeft veel spiermassa dat is ook te zien aan zijn gedrongen lichaam. Het is een hele speelse hond en hij maakt zijn baasje graag aan het lachen doordat hij iedere dag nieuwe dwaasheden bedenkt.

Het is een hond met een grote dosis humor. Als je de hond ziet, dan zou je denken dat het een luie hond is. Maar niets is minder waar. De mopshond houdt er van beweging. Hij is gek op hindernisbanen, behendigheidsspelletjes en voor een korte periode naast de fiets rennen vindt hij ook helemaal geweldig. De mops is een ontzettend leuke en lieve gezelschapshond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

De geschiedenis van de mopshond

Van oorsprong komt de mopshond uit China. Hij bestaat al meer dan 2.000 jaar. Hij stamt af van de dogachtige honden. Volgens de FCI behoort de mops dan ook tot de Molossers. FCI staat voor Fédération Cynologigue Internationale en het is een wereldwijd overkoepelend orgaan op het gebied van rashonden.

De mops werd vroeger in China gezien als een ‘keizershond’. Deze hond mocht daarom alleen door de keizer aangeraakt worden. De mops leefde dus ook altijd bij de keizer. De mops leidden een luxe leven. Soms kregen de hondjes zelfs een eigen minipaleis en bewakers. Rond 1500, in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, is de mopshond in Nederland terecht gekomen. Hij was in die tijd een geliefde salon-hond van rijke dames.

De mops was bijna uitgestorven

De mops is een tijdje wat minder populair geweest. Dat kwam door de industrialisatie. Veel adellijke huizen verloren hun status en dat zorgde voor minder vraag naar de mopshond. De mopshond was bijna uitgestorven, maar door Britse fokkers heeft de hond rond 1900 een ‘comeback’ gemaakt. Dankzij de Britten werd de hond snel wereldberoemd.

En nu nog is het een erg populaire hond bij heel veel mensen. Doordat de Britten de hond op grote schaal gingen fokken is de mops volgens de FCI een Engels hondenras en dus geen Chinees hondenras.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mopshond wordt ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De mopshond als het officiële ras van de Oranjes

Tijdens de 80-jarige oorlog leidde Willem de Zwijger, de prins van Oranje, de Nederlandse troepen in het gevecht. Het mopshondje Pompey reisde altijd met de prins mee. In 1572 lag de prins te slapen in zijn tent in het Franse Hermigny. Een groepje Spaanse overvallers sloop naar zijn tent om hem te vermoorden. De mops van de prins hoorde de overvallers en begon te blaffen.

Toen de prins niet wakker werd, sprong de hond bovenop de prins van Oranje en begon hem te krabben. Willem werd wakker en kon door Pompey op tijd ontsnappen. Door deze heldhaftige redding werd de mopshond gezien als het officiële ras van de Oranjes.
Toen Willem van Oranje een paar jaar laten alsnog vermoord werd, stierf het hondje drie dagen later van verdriet. Omdat de band tussen Willen van Oranje en Pompey zo hecht was, is het hondje samen met Willem begraven in Delft. Dit is kenmerkend voor de mopshond. De hondjes hechten zich enorm aan hun baasje.

De hondjes kunnen daarom ook niet goed alleen zijn. Ze missen hun baas en voelen zich eenzaam.

Het uiterlijk van de mopshond

Je herkent de mopshond direct aan zijn bijzondere uiterlijk. Hij is compact en heeft een gedrongen lichaamsbouw. De hond heeft veel sterke spieren. Als je de mops goed bekijkt dan zie je dat de hond eigenlijk vierkant is. Wat de hond aan ruglengte heeft, heeft hij ook aan beenlengte. Een kubus met een hoofd erop. Hoewel de hond er nogal plomp uitziet, is dat vaak geen overgewicht bij de mops. Hij heeft veel spieren en door zijn vierkante bouw ziet dat er snel als ‘te dik’ uit, maar dat is dus niet zo.

De mops heeft een korte staart en een platte, zwarte neus. De staart is kort, maar staat wel gekruld omhoog richting zijn lichaam. De perfecte staart van de mopshond heeft twee krullen. Zijn neusgaten staan vrij ver open. Vroeger werd geprobeerd om een mops te fokken met een samengedrukte neus en een dikke neusplooi. In 2019 werd dit uit de standaard gehaald van de mopshond. En tegenwoordig worden te veel rimpels als mishandeling gezien. De ogen van de mopshond puilden vroeger veel meer naar voren uit.

Maar ook dat is in 2019 uit de standaard gehaald. De nieuwe eisen van dit ras zijn dat de neus en de ogen niet in hun functie worden aangetast door de grote diepe rimpels. Hier mag dus niet meer specifiek op gefokt worden.
De oren van de mops zijn klein en ze vallen naar voren. Dit noemen ze wel een ‘knopoor’, omdat het puntje van het ook dicht bij de kop van de hond ligt. Ook is het ‘rozenoor’ bij de mops toegestaan. In dat geval ligt het ook naar achteren gevouwen. Je kunt dan in het ook van de mops kijken. De voorkeur ligt altijd bij het standaard oor en dat is de ‘knopoor’.

De oren vormen wel vaak een probleem bij dit ras. Oorsmeer kan niet goed afgevoerd worden en daardoor hebben ze vaak last van vieze oren. Ook kunnen ze sneller last krijgen van een oorontsteking.

Leer alles over jouw lieve Mopshond

Wil je álles leren over jouw Mopshond? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De vacht van de mopshond

De mops heeft een gladde, korte, zachte en glanzende vacht. De officiële kleuren die de vacht van de mopshond kan hebben zijn: zwart, zilvergrijs, abrikoos en beige. Hobbyfokkers proberen ook vaak mops met een andere vachtkleur te fokken. Maar deze honden worden niet erkend als mops. Deze hondjes hebben ook geen officieel stamboom document.

Een echte mops heeft één van de officiële kleuren. De aftekeningen op het hoofd, het masker, de duimafdruk op het voorhoofd en de moedervlekken op de wangen staan bij een echte mopshond altijd in duidelijk contrast met de basiskleur.

Het gewicht en de grootte van de mopshond

Het ideale gewicht voor een mopshond ligt tussen de 6,3 en 8,1 kilogram. Een teefje zal eerder rond de 6 kilo wegen en een reu rond de 8 kilo. De schofthoogte mag niet hoger zijn dan 35 cm. Een minimale schofthoogte staat niet in de standaard beschreven. Het lichaam van de mops is nogal gedrongen en vierkant. Daarom ziet het hoofd van de mopshond er relatief groot uit.

Ook door zijn kleine oortjes, lijkt het hoofd nog groter te zijn. De mopshond wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Het karakter van de mopshond

De mopshond is een hele grappige hond. Je zou kunnen zeggen dat de mops de clown is van de hondenwereld. Hij heeft een ontzettend grappig gezichtje om te zien. Een platte neus, diepe rimpels en grote zwarte ogen. Als deze viervoeter je aankijkt, schiet je direct in de lach. Maar de mops heeft ook echt humor. Hij houdt ervan om iedere dag gekkigheid uit te halen. En zo probeert hij zijn baasje aan het lachen te maken. En meestal zal hem dat ook lukken.
De mopshond ziet er misschien een beetje lui uit, maar het is een hele actieve hond. Hij houdt van bewegen en hij doet graag behendigheidsspelletjes. Natuurlijk houdt hij er ook van om lekker te slapen. Door zijn platte snuit, snurkt de mops wel vaak. De hond vindt het fijn om een eigen plekje te hebben om te slapen. Hij zal dan ook niet snel bij zijn baas op schoot in slaap vallen. Als je mops iets hoort, dan is hij direct weer actief, vrolijk en alert.
Deze hond is eigenlijk altijd vrolijk en blij. Hij zal nooit blaffen of agressief zijn naar mensen en/of dieren. Omdat de mops zelf nooit blaf of fel is, kan hij dit gedrag bij andere honden ook niet goed inschatten. Pas dus altijd op als je mops een andere hond tegenkomt die wel blaft of fel reageert. Het kan zijn dat je mops denkt dat de andere hond wil spelen, terwijl het juist een waarschuwing was om niet dichterbij te komen. Het is wel een stabiele hond, hij laat zich niet snel in de war brengen.

De mopshond als gezinshond

Het karakter van de mopshond is lief, vrolijk, blij en redelijk actief. De hond blaft nooit en zal ook nooit agressief of fel reageren. Het is een makkelijke hond om te houden. Hij heeft niet veel ruimte nodig en ook niet veel beweging. Een perfecte gezinshond dus. De mops is erg op zijn baasje gesteld en het liefst gaat hij ook overal waar zijn baasje is.

Hij heeft geen jachtinstinct en zal er daarom ook niet snel vandoor gaan als hij iets ruikt. Het is wel belangrijk om veel met de hond te spelen en vaak een wandelingetje met hem te maken. Op deze manier kun je voorkomen dat de hond snel te dik wordt. Een mops met overgewicht is lusteloos en ongemotiveerd. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Goede voeding voor je mopshond

Het is belangrijk om je mopshond goede voeding te geven. Dat is voeding met een hoog vleesgehalte, een beetje groente en een laag aandeel graan. Met deze voeding weet je zeker dat jouw hond alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Geeft de hond geen restjes van je eigen eten.

Daar zit vaak te veel suiker in en ook te veel ongezonde stoffen. Je mops heeft dan veel meer kans om te zwaar te worden dan wanneer je je hond goede voeding geeft.

Een mopshond heeft heel veel baat bij een regelmatig voedingspatroon. Verdeel het voer voor je mops over drie maaltijden per dag. En probeer deze maaltijden zoveel mogelijk iedere dag op hetzelfde tijdstip te geven. Je hond zal dan op een gegeven moment vlak voordat het etenstijd is een hongergevoel krijgen.

De rest van de dag zal hij dan niet om eten bedelen. Ga niet direct nadat je mops gegeten heeft met hem spelen of wandelen. Hij heeft wat tijd nodig om het eten te kunnen verteren. Laat hem dus eerst even lekker liggen na het eten.

Een goede verzorging van je mopshond

Een mopshond verliest eigenlijk dagelijks haren. Daarom is het verstandig om je hond vaak te borstelen. Hierdoor zal je hond minder haren in huis verliezen en heeft hij ook minder last van een kriebelende vacht. Het is ook belangrijk om de ogen en oren van je mopshond regelmatig te controleren en schoon te maken.

De rimpels die je mops op zijn hoofd en gezicht heeft, moeten schoon en droog gehouden worden. De mops is een makkelijke hond om te houden, omdat zijn karakter zo lief en zacht is. Maar hij heeft wel dagelijks wat verzorging nodig aan zijn oren, ogen en rimpels.

Een goede fokker vinden

Een gezonde mopshond koop je bij een erkende fokker. Doordat de regels voor het fokken van een mopshond in het verleden minder streng waren, is er in die tijd te veel met deze honden gefokt. De mops werd een modehond en moest een zo plat mogelijke neus hebben, zo diep mogelijke rimpels en grote uitpuilende ogen.

Hierdoor hebben veel van deze mopshonden ademhalingsproblemen, omdat de snuit te kort is. Het beruchte snurken van de mops komt doordat het gehemelte van de mops te lang en te zacht is. En de mops heeft vaak last van zijn ogen zoals zweren en ontstekingen van het hoornvlies.

Een goede en erkende fokker zal niet (meer) fokken op deze extreme uiterlijke kenmerken. Het is inmiddels ook verboden om op deze kenmerken te fokken. Een mops van een erkende fokker zal het belangrijk vinden dat zijn pup bij mensen terecht komt die goed voor hem zullen zorgen.

Hij zal zijn pup daarom ook niet zomaar aan je meegeven. Eerst zal hij wat dingen van je willen weten en ook van je situatie thuis. Het is voor een goede fokker belangrijk dat de nieuwe baas van de hond voldoende tijd voor de hond heeft.

De kosten van een mopshond pup

Voor een pup van een erkende fokker betaal je al snel 1.300 tot 1.500 euro. Een groot bedrag voor zo’n klein hondje. Maar je krijgt dan een mops met een stamboom certificaat. En je kunt er vanuit gaan dat het een gezonde pup is. Omdat de erkende fokkers alleen nog maar fokken volgens de nieuwe standaard.

Een hoge aanschafprijs, maar uiteindelijk zul je besparen op de kosten van de dierenarts. Ook zal je hondje zijn eerste vaccinaties en controles al gehad hebben bij een goede dierenarts.

Je mopshond opvoeden

Ook een mopshond heeft een goede opvoeding nodig. Het zijn leergierige, intelligente en nieuwsgierige hondjes. Ze kunnen snel leren, maar ze kunnen soms ook wel wat eigenwijs zijn. Daarom is het belangrijk dat de hond een consequente opvoeding krijgt. Ga met je mops op puppycursus.

Daar leert hij direct de basiscommando’s. Ook is dit goed voor de socialisatie van je hond. Hij leert hier met andere honden omgaan.

De mopshond vindt een hindernisbaan erg leuk. Ga daarom ook vooral nog op vervolgcursussen met je mops. Hij zal hier van genieten. En de extra beweging zorgt ervoor dat je mops niet te dik wordt. Je kunt ook zelf thuis een leuke hindernisbaan maken. Zo krijgt je mops dagelijks een gezonde dosis uitdaging en beweging.

Ook kun je proberen om met je mops te gaan fietsen. Begin met korte stukje en bouw dit langzaam op. Je zult je mop hier een groot plezier mee doen.

De plooien van je mopshond schoonmaken

Een mopshond heeft veel plooien en rimpels. Het is belangrijk om die schoon en droog te houden. De rimpel bij de neus van je mops is een plek waar bacteriën zich graag ophopen. Controleer deze rimpel dagelijks en maak dit als het nodig is schoon. Je kunt hiervoor een vochtig babylotion doekje doen.

Je hond zal dit de eerste paar keer niet zo leuk vinden. Maar het is belangrijk om dit vanaf pup af aan te doen. Uiteindelijk zal je mops het gewoon toelaten als je zijn rimpel controleert en schoonmaakt.

Ook de oren van je mopshond moet je regelmatig controleren op viezigheid. Mopshonden hebben vaak problemen met de afvoer van overtollig oorsmeer. Dit is weer een gevolg van de anders ontwikkelde kaakspieren. Je kunt de oren van je mops heel makkelijk schoonmaken met een wattenstaafje.

Als het oor stinkt, of je mops heeft er jeuk aan, dan is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan. Misschien heeft je hond wel last van een oorontsteking.

De grote ogen van je mopshond liggen oppervlakkig in zijn hoofd. Hij heeft daarnaast ook een korte snuit en een mops is ontzettend nieuwsgierig. Deze drie dingen bij elkaar zorgt ervoor dat er een grotere kans bestaat dat je mops een oogbeschadiging oploopt.

Een oogbeschadiging bij je hond herken je vaak aan het feit dat je mops met zijn ogen knijpt. Ook in dit geval kun je het beste even langs je dierenarts gaan. Als je viervoeter vuil of veel slijm in zijn oog heeft, kun je dit zelf schoonmaken door de ogen uit te wassen met afgekoeld gekookt water.

Een mopshond met snuit kopen

Tegenwoordig kun je ook mopshonden met snuit kopen. Dit zijn de retromopsen. Dit zijn geen raszuivere mopshonden, dus deze honden hebben geen officieel stamboomdocument. De retromopsen zijn kruisingen met andere honden. Hierdoor proberen fokkers een gezondere hond te fokken.

Dit zijn niet de erkende rasfokkers, want die fokken alleen rashonden. Maar het zijn ook geen broodfokkers. De meeste fokkers van retromopsen fokken deze honden omdat ze juist een hond willen fokken met minder gezondheidsproblemen. Een mopshond met snuit ondervindt hier veel voordeel van. De hond kan beter ademhalen en snurkt minder.

Ook hebben de retromopsen een bredere schedel. Hierdoor krijgt alles wat meer ruimte in het hoofd van de mops. Hierdoor snurken de honden minder, maken ze minder lawaai als ze zich opwinden en zullen ze een betere gehoorgang krijgen. Daardoor zal het overtollig oorsmeer ook beter afgevoerd kunnen worden. Dat zorgt weer voor minder oorontstekingen en minder vieze oren.

Kruising mopshond en mopshond

Een mopshond wordt vaak gekruist met een mopshond. Je krijgt dan een puggle. De puggle is iets groter en zwaarder dan de mopshond. Hij weegt gemiddeld 14 tot 16 kilogram. Hoe de puggle er precies uit komt te zien is lastig te voorspellen. De pup kan de uiterlijke kenmerken van zowel de mops als de mopshond krijgen.

Over het algemeen heeft de puggle een atletische bouw en een iets langer lichaam als dat van een mopshond. De snuit is ook slanker en langer in vergelijking met een mopshond. Van de mopshond heeft de puggle de grote, ronde ogen, de gekrulde staart en de rimpels.

Het is een aanhankelijk en actief hondje. Puggles blaffen wel als er vreemden over de vloer komen. Verder zijn het vriendelijke hondjes. Ze kunnen goed met mensen en met kinderen overweg. Je moet je puggle niet te lang alleen laten, want daar kunnen ze niet zo goed tegen. Dan gaan ze dingen in huis kapot maken of ze gaan heel veel blaffen. Ze zijn iets waakser dan de mopshond, maar zeker net zo aanhankelijk en blij.

De mopshond is een echte gezelschapshond

De mopshond is een echte gezelschapshond. Dat betekent dat ze gefokt zijn om de mens gezelschap te houden. Van oorsprong komt de mopshond vanuit de dogachtige honden. Jachthonden zijn gefokt om te helpen jagen, waakhonden om te beschermen en te bewaken en de gezelschapshond is dus gefokt om ons gezelschap te houden.

Daarom zijn mopshonden ook van die lieve, leuke, gezellige en vrolijke honden. Ze hebben wel energie, maar niet zoveel dat je uren met ze hoeft te lopen. Ze kunnen wel blaffen, maar zullen dit niet doen om mensen af te schrikken. En ze zullen best een konijn kunnen zien of ruiken, maar niets in hun zegt dat ze er achteraan moeten rennen.

Een gezelschapshond is gehecht aan hun baas, houden niet van alleen zijn en willen dus het liefst constant bij hun baas in de buurt zijn. Als je de hele dag van huis bent, dan is een mopshond geen geschikte hond voor je. Ook niet als je dagelijks een aantal uren weg bent. Een gezelschapshond kan hier niet zo goed tegen.

Hij is gefokt om ons gezelschap te houden en kan niet goed alleen zijn. Het zijn speelse, aanhankelijke en gevoelige honden. Ze passen goed in een gezin.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!