Home | Alles over de Mopshond (uitgebreid artikel)

Alles over de Mopshond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De mopshond is een relatief klein hondje. Deze hondjes hebben een lief, aanhankelijk, enthousiast en levendig karakter. Ze zijn ook eigenzinnig en grappig. Ook kan de mops waaks en alert zijn, maar dat is geen karaktereigenschap die je bij iedere mops zult vinden.

De mopshond is vooral een gezelschapshond. Hij houdt ervan om bij zijn baas te zijn en doet het liefst alles samen. In principe is er maar één variant mopshond en is er geen mini of maxi variant. Toch zie je wel eens advertenties voorbij komen waarbij gezegd wordt dat het een mini mopshond betreft. Dan gaat het vaak om een kleine mopshond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

De afmetingen van de mopshond

Er bestaat maar één variant mopshond. Er is geen mini mopshond en ook geen maxi mopshond. Er kan wel sprake zijn van een grote of een kleine mopshond, maar dat is nog steeds een ‘normale’ mopshond. De FCI zegt dat een mopshond een schofthoogte van maximaal 35 centimeter mag hebben.

Lager mag dus ook, maar dan is er geen sprake van een mini mopshond, hoewel er wel vaak met deze term geadverteerd wordt.

Het gewicht van een mopshond ligt tussen de 6,3 en 8,1 kilogram. Een teefje zal meestal rond de 6,3 en 7 kilogram wegen en een reutje tussen de 7 en 8,1 kilogram. Een lichte teef met een gewicht rond de 6 kilogram zal ook vaak een schofthoogte van minder dan 35 centimeter hebben. Dit teefje zou dan het stempel ‘mini mopshond’ kunnen krijgen. Maar officieel is het dus geen mini mopshond, maar gewoon een mops.

Een kleine mopshond

Er is vroeger veel met de mopshond gefokt op specifieke uiterlijke kenmerken. De snuit van de hondjes moest zo plat mogelijk zijn, de ogen juist zo bol mogelijk en de schedel moest weer heel klein zijn. Dit heeft tot allerlei gezondheidsproblemen bij de mopshond geleid.

Gelukkig is er vanaf 2019 een verbod gekomen op het fokken van mopshonden in Nederland. De fok is alleen nog toegestaan als de fokker zich aan hele strenge eisen houden.

Zo is er ook gefokt op hele kleine mopshonden. In het modebeeld was het steeds populairder om een zo kleine mogelijk hondje te hebben en fokkers hebben daarop ingespeeld. Naast de andere uiterlijke kenmerken hebben ze ook geprobeerd op zo klein mogelijke mopshondjes te fokken.

Deze hondjes zijn onterecht verkocht als mini mopshondjes. En dat terwijl de mini mopshond geen officieel erkende rashond is. Deze hond bestaat niet eens. Maar toch zijn er kleine mopshondjes onder deze naam verkocht.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mopshond wordt ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een mini mopshond van 8 kilogram

De mini mopshond is geen officieel hondenras. Het bestaat ook niet als afleiding van de officiële mopshond. Het is alleen een term, een verkoopterm, om sneller hondjes te kunnen verkopen. Vaak ook nog voor een hoger bedrag.

Dierenartsen zien vaak dat er zogenaamde mini mopshondjes gekocht zijn die uitgroeien tot grote mopshonden van 8 kilogram. Aan een pup kun je niet zien of het een kleine mopshond zal worden. Toch verkopen fokkers de honden onder de naam mini mopshond.

Koop je een mopshond, wees er dan bewust van dat er geen mini mopshond bestaat. Je kunt hooguit een kleine mopshond kopen. Wil je het liefst een kleine mopshond, ga dan voor een teefje. Deze worden meestal iets minder hoog en iets minder groot dan de reutjes.

Maar ook hierbij kan geen enkele garantie gegeven worden. Omdat ook teven een schofthoogte van 35 centimeter kunnen bereiken, net zoals een gewicht van 8 kilogram.

Gezondheidsproblemen bij de mini mopshond

Doordat er vraag is naar hele kleine mopshondjes, zijn er fokkers die zullen proberen om zo klein mogelijke mopshondjes te fokken. Nu heeft de gewone mopshond al heel veel gezondheidsproblemen, maar bij deze extreem kleine mopshondjes zullen deze problemen nog meer aanwezig zijn.

De mopshond heeft een te kleine schedel. Hierdoor krijgen de gehoorgangen niet voldoende ruimte. Oorsmeer kan niet goed afgevoerd worden en dat heeft tot gevolg dat je de oren van je mops heel goed schoon moet houden. Dan kun je voorkomen dat je hond een oorontsteking krijgt. Bij een mini mopshond is de schedel dus nog kleiner, dat betekent dat er nog minder ruimte is voor de gehoorgang.

Ook ervaren gewone mopshonden negatieve gevolgen van hun platte snuit. De neusgaten staan hierdoor niet helemaal open, het gehemelte is vaak te kort en te zacht en de luchtpijp te smal. Dit zorgt voor ademhalingsproblemen bij de mopshond. Deze honden zijn daarom ook vaak benauwd. Ze kunnen zich niet zo goed inspannen, omdat ze dan in ademnood komen. De honden snurken vaak als ze slapen en ze kunnen niet goed blaffen. Ook raken mopshonden door deze platte snuit sneller oververhit.

Ze kunnen namelijk niet goed hijgen, waardoor ze hun warmte niet kwijt kunnen raken. Bij de extreem kleine mopshondjes zullen deze problemen in grotere mate voorkomen.

Leer alles over jouw lieve Mopshond

Wil je álles leren over jouw Mopshond? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een mini mopshond kopen

Ook als ziet een mini mopshond er schattig uit, het is beter om niet zo’n hondje te kopen. Je houdt hiermee de illegale fok in stand. En de kans is groot dat je een hondje koopt dat heel veel gezondheidsproblemen zal hebben. Het is verstandiger om een mopshond bij een erkende fokker te kopen.

Deze fokkers zullen nooit adverteren met de term ‘mini mopshond’, omdat zij weten dat deze hond niet bestaat. Er is maar één type mopshond en die kan soms wat kleiner uitvallen en soms wat groter.

Laat je niet verleiden om een schattig mini hondje te kopen, maar ga naar een erkende fokker. Vraag daarbij ook altijd of er een bloedonderzoek beschikbaar is. Dan weet je zeker dat jouw mopshondje geen erfelijke ziektes heeft. Ook is het verstandig om goed te kijken naar de snuit van je mopshond.

Koop liever een hondje met een iets grotere snuit, dan een hond met een extreem platte snuit. Een hondje met een snuit zal namelijk veel beter adem kunnen halen en zal beter in zijn vel zitten. Ook zul je met zo’n mops leuke wandelingen kunnen maken, zonder dat je hond benauwd of in ademnood komt. Kies voor een gezonde mops en dan heb je een trouwe vriend voor het leven.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!