Home | Over de gezondheid van jouw Mopshond: erfelijke ziektes

Over de gezondheid van jouw Mopshond: erfelijke ziektes

⏱ Leestijd: 4 minuten

De mopshond is een lief, aanhankelijk, vriendelijk en schattig hondje. Hij heeft een kortharige vacht en komt voor in vier kleuren, namelijk zwart, zilvergrijs, abrikoos en beige. De mops heeft een gedrongen lichaam.

Zijn lichaam is zo lang als zijn poten hoog zijn. Het is een vierkant hondje met een klein hoofd en grote, iets uitpuilende ogen. Zijn snuit is plat en de mopshond heeft diepe rimpels boven zijn neus. Het is een schattig en lief hondje om te zien en hij heeft een vriendelijk karakter.

Helaas is de mops een hondenras die een verhoogd risico op grote gezondheidsproblemen heeft. Het ras heeft helaas te kampen met heel veel erfelijke ziektes, veroorzaakt door extreem fokken op de uiterlijke kenmerken van dit ras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

Ademhalingsproblemen bij de mopshond

De mopshond heeft een zeer platte en korte snuit. Dit maakt het voor de hond erg lastig om adem te halen. Ze kunnen zichzelf lastig afkoelen als het warm weer is. Honden doen dit door te gaan hijgen. Maar omdat de mops als niet zo goed kan ademen, is hijgen vaak iets wat ze niet of niet goed kunnen.

Daarom heeft de mopshond bij warm weer een grote kans op een hitteberoerte. Dat kan dodelijk zijn voor de mopshond. De meeste mopshonden hebben daarom een operatie nodig om beter adem te kunnen halen.

Het brachycefaal obstructief syndroom bij de mopshond

De mopshond is erg vatbaar voor brachycefaal obstructief syndroom. Dat is een aandoening waarbij de neusgaten bekneld zijn en het gehemelte zacht en langwerpig is. Hierdoor kan de mops slecht ademhalen. De honden snurken hierdoor vaak en ze kunnen ook benauwd worden als ze te enthousiast zijn of te actief zijn geweest. Ze krijgen dan niet voldoende zuurstof binnen.

Daarom is het niet verstandig om hele zware fysieke inspanningen met je mops te doen. Ook moet je extra voorzichtig zijn bij warm weer. Je mopshond kan niet goed hijgen om de warmte weg te krijgen. Zorg daarom bij warm weer altijd voor een koele plek voor je mopshond.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Mopshond (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Overgewicht bij de mopshond

Doordat de mopshond zo slecht kan ademen, kan hij maar korte stukjes wandelen. Een mops is gek op eten en eigenlijk heeft hij altijd honger. Hierdoor krijgen mopshonden snel overgewicht. Ze eten veel en bewegen weinig. Mopshonden zijn geen luie honden, maar door hun beperking zijn ze niet in staat om voldoende te bewegen om het eten te verbranden.

Je moet daarom vaak een korte wandeling met je mops maken, zodat je hond geen last van overgewicht krijgt. En het is belangrijk dat je je mopshond goede voeding geeft en de juiste hoeveelheid.

Mopshond-encefalitis

Dit is een erfelijke aandoening aan het zenuwstelsel. De mopshond krijgt hierbij last van een vorm van hersenvliesontsteking. Dit is niet te genezen. Je hond zal hier uiteindelijk aan sterven. Het is daarom belangrijk altijd te vragen naar een bloedonderzoek waarbij getest wordt op erfelijke aandoeningen.

Dan kun je wellicht uitsluiten dat je mopshond deze aandoening aan zijn zenuwstelsel zal krijgen.

Leer alles over hoe je jouw Mopshond gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Mopshond zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Stenotische neusgaten bij de mopshond

Doordat de mopshond een hele platte snuit heeft, komt het vaak voor dat de neus geknepen of omlaag geduwd wordt. Hierdoor kan de hond niet meer goed ademen. De neusgaten worden als het ware dichtgeknepen. Dit kan met een operatie verholpen worden. Na de operatie zal je hond iets beter kunnen ademhalen.

Huidproblemen en allergieën bij de mopshond

De mopshond heeft bij zijn neus diepe huidplooien. Hier kunnen bacteriën zich ophopen. Als deze huidplooien niet goed schoon gehouden worden kan de hond een huidplooiontsteking krijgen. Ook is de mopshond vatbaar voor allergieën. Het is belangrijk om de rimpels van de mopshond goed te verzorgen.

Deze moeten altijd droog en schoon zijn. Het schoonmaken kan dagelijks gedaan worden met een babylotion doekje. En met een droge doek kunnen de plooien droog gemaakt worden.

Oogziekten bij de mopshond

De mopshond is erg gevoelig voor oogziekten. Dat komt doordat de ogen van de mopshond uitpuilen. Hierdoor en doordat de hond geen snuit heeft, is de kans op beschadigingen van de ogen relatief groot. Mopshonden hebben daarnaast vaak last van ontstekingen van het hoornvlies, doordat ze een gebrek aan traanvocht hebben.

Wat ook vaak voorkomt, is dat de oogbol uit de oogkas kan komen. Dit komt doordat de schedel van de mopshond eigenlijk te klein is. Door een trauma of een klap kan de oogbol uit de oogkas schieten.

Niet goed ontwikkelde rugwervels bij de mopshond

De mopshond heeft vaak last van hemivertebra. Dat zijn niet goed ontwikkelde rugwervels, hierdoor komt er druk op het ruggenmerg te staan. De mopshond heeft in dat geval vaak last van rugpijn. Hij zal moeilijk kunnen lopen en lastig overeind kunnen komen. Deze aandoening is te herkennen aan een gekrulde staart.

En juist de mopshonden met een gekrulde staart zijn erg populair.

Heupdysplasie bij de mopshond

Een ander veel voorkomende erfelijke afwijking is een afwijking aan de heupen. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis aan de heupen. Hierbij treedt slijtage aan de heupen op. Dit zorgt voor heel veel pijn bij uw mopshondje. Er is helaas geen genezing mogelijk. Je mopshond kan pijnstilling krijgen om de pijn te verzachten.

Een mopshond kopen

Bij het kopen van een mopshond moet je je goed bewust zijn van alle erfelijke aandoeningen die voorkomen bij dit ras. Naast de hierboven genoemde erfelijke ziekten en gezondheidsproblemen zijn er nog veel meer problemen die voorkomen bij de mopshond. Het is geen gezond ras.

Er is teveel doorgefokt op de uiterlijke kenmerken als een platte snuit en een kleine schedel. En de mopshond van tegenwoordig heeft daarom te kampen met heel veel gezondheidsproblemen.

Sinds 2019 is het in Nederland dan ook verboden om mopshonden te fokken. Het mag alleen nog onder hele strikte voorwaarden. Helaas zijn er nog steeds nestjes die niet voldoen aan deze voorwaarden. Koop daarom alleen een mopshond bij een fokker die wel aan deze strikte voorwaarden heeft voldaan.

Alleen dan is er een kans dat de mopshond in de toekomst weer een gezond ras zal zijn zonder deze lange waslijst aan erfelijke ziekten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!