Home | Alles over de mogelijke kleuren van een Mopshond

Alles over de mogelijke kleuren van een Mopshond

⏱ Leestijd: 4 minuten

De mops is een lief, aanhankelijk, intelligent en grappig hondje. Het uiterlijk van de mops is compact en gedrongen. Sinds 2019 is het verboden om mopshonden te fokken in Nederland. Het is alleen nog toegestaan als er wordt voldaan aan bepaalde criteria.

De mopshond kan voorkomen in heel veel verschillende kleuren, maar in Nederland zijn er vier erkende kleuren, waarvan beige de meest voorkomende is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

De vier officiële kleuren van de mopshond

In Nederland zijn er vier officiële kleuren voor de mopshond, namelijk zwart, zilvergrijs, abrikoos en beige. De mops met de kleur beige komt het meest voor. Het masker moet altijd zwart zijn. Als dat niet het geval is, dan is het officieel geen mopshond. Je ziet ook mopshonden die een andere kleur hebben.

Deze honden mogen dan officieel geen mops genoemd worden. Het speciaal fokken op een modekleur is in Nederland ook niet toegestaan. Toch komt het wel vaak voor dat er andere kleuren mopsen geboren worden. Vaak is er dan sprake van illegale fok.

De vacht van de mopshond

De vacht van de mopshond is kort en glad. Ze verliezen het hele jaren haren. Maar vooral de beigekleurige mopshond verliest veel haren. Dat komt doordat de beige hond vaak een dubbele vacht heeft. Wanneer de hond in het voorjaar en najaar van vacht wisselt, neemt het verharen toe. Dat is ook bij de hondjes met niet beige vacht het geval. Over het algemeen voelt de vacht zacht aan. Hij ligt mooi tegen de huid aan en hij glanst. Als de vacht van de mops er niet mooi uitziet, dan is dat vaak een teken dat er iets met je mopshond aan de hand is.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Mopshond (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het masker van de mopshond

De vacht van de mopshond kan in vier kleuren voorkomen, namelijk zwart, zilvergrijs, abrikoos en beige. Het masker van de hond hoort altijd zwart te zijn. Bij honden met zilvergrijze, abrikoos of beige vacht steekt het masker mooi af bij de rest van het lichaam. Dat geeft ze ook vaak een extra grappige en schattige aanblik.

Bij een zwarte mops steekt het zwarte masker natuurlijk niet af. Maar ook dat heeft zo zijn charme. Een zwarte mops is ook echt een helemaal zwart hondje. De echt zwarte mopshond verhaart het minst, omdat dit hondje een enkele vacht heeft.

Karakter van de mopshond

De mopshond is vriendelijk, vrolijk en sociaal. Het is een hondje dat erg makkelijk blij te maken is. Ook zijn ze heel gevoelig en fijnzinnig. Ze kunnen daarom snel uit hun doen raken, juist omdat ze zo gevoelig zijn. Ze kunnen heel goed met mensen en met kinderen overweg.

Toch is het niet verstandig om je mops alleen te laten met kleine kinderen. Het is altijd beter om er zelf bij te blijven. Zo kun je goed observeren hoe je mops met de kinderen omgaat en andersom.

Een volwassen mopshond heeft een evenwichtig karakter. Het is belangrijk dat je mops consequent wordt opgevoed en goed gesocialiseerd is. Hij kan heel goed functioneren binnen een gezin. Met een goede opvoeding heb je er een trouwe vriend aan. Het zijn intelligente en nieuwsgierige diertjes.

Ze willen graag nieuwe dingen leren. De kleur van de vacht van je mops is niet van invloed op het karakter. Alle kleuren mopsen hebben een even vriendelijke en vrolijk karakter.

Leer alles over de kenmerken van jouw Mopshond

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Mopshond? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van je mopshond

Welke kleur vacht je mopshond ook heeft, ze hebben allemaal dezelfde mate van verzorging nodig. De verzorging van je mops is niet ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten. De vacht van de hond heeft niet veel onderhoud nodig.

Een of twee keer borstelen in de week is voldoende om de loszittende haren te verwijderen. Je hondje zal buiten de ruiperiode nog wel haren verliezen. Vooral de beige mopshond verliest veel haren. Dit komt door de dubbele vacht die de mops van deze kleur heeft.

De nagels van je mops zul je regelmatig moeten knippen. Omdat de mops niet hele lange wandelingen kan maken, zullen de nagels minder van nature slijten. Te lange nagels kunnen gaan scheuren of ingroeien. Probeer dit te voorkomen door regelmatig de nagels van je mops te knippen. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hiervoor ook naar een professional gaan.
Controleer de ogen van je mopshond regelmatig op restjes vuil. Je kunt zijn ogen goed schoonmaken met afgekoeld gekookt water.

Doordat de ogen dicht op zijn hoofd liggen, kunnen ze sneller beschadigen. Als je mops veel knijpt met zijn ogen, dan is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan. Ook is het belangrijk om de oren van je mops goed schoon te houden. Oorsmeer kan zich hier gaan ophopen. Maak wekelijks daarom de oren van je mops schoon. Zo voorkom je oorontsteking.

Tenslotte hebben de rimpels van je mopshond de nodige aandacht en verzorging nodig. Tussen deze diepe plooien kunnen bacteriën zich gaan ophopen. Als dit niet schoongemaakt wordt, dan kunnen er ontstekingen van de huid ontstaan. Het is daarom belangrijk om deze rimpels regelmatig schoon te maken met bijvoorbeeld een babylotion doekje. Ook moeten deze rimpels droog gehouden worden. Dan kun je vervelende huidontstekingen voorkomen.

Fysieke uitdaging voor je mopshond

De mops is geen hond die je uren per dag hoeft uit te laten. De hondjes hebben best wel wat energie, maar een aantal korte wandelingen op een dag is voldoende voor je mopshondje. Zorg wel voor voldoende korte wandelingen en wissel dit af met kleine stukje rennen naast de fiets. Of daag je mops uit door een leuk hindernissenparcours met hem te doen. Dat vinden ze echt ontzettend leuk.

Ongeacht de kleur van je mops, heeft je hondje voldoende fysieke en mentale uitdaging nodig om zich goed te voelen. Let bij de fysieke uitdaging wel goed op je hondje. Als ze zich te veel inspannen kunnen ze benauwd worden. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bedenk daarom leuke spelletjes om met je mops te doen en zorg daarbij voor een goede afwisseling tussen fysieke en mentale uitdaging. En van een leuke wandeling door het bos wordt je mops sowieso erg blij.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!