Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Mopshond

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Mopshond

⏱ Leestijd: 4 minuten

De mopshond is een leuk, lief, energiek, grappig en aanhankelijk hondje. Het is een echte gezelschapshond. De mops heeft totaal geen jachtinstinct. Hij kan soms waaks zijn, maar een echte waakhond is het niet. Door zijn platte snuit kan de mopshond niet echt blaffen. Ze proberen het wel, maar het klinkt dan meer zoals een binnensmondse blaf. Hij zal inbrekers hiermee niet verjagen.

De mopshond is graag bij zijn baas en kan niet zo goed alleen zijn. Je kunt ze wel leren om eventjes alleen te zijn. Mopshonden zijn kleine hondjes en ze worden gemiddeld 12 tot 15 jaar. Ze hebben veel humor en houden ervan om hun baas dagelijks aan het lachen te maken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

Kenmerken van de mopshond

De mopshond is al zo’n 2.000 jaar oud en de hond komt oorspronkelijk uit China. De mopshond ziet er vaak wat dikkig uit, maar vaak is dit schijn door de gedrongen bouw, de goede botstructuur en sterke spieren. De mops is een vierkante hond. De ruglengte is net zo lang als de hoogte van zijn poten.

De mopshond vindt luieren heerlijk, maar je kunt hem ook goed motiveren om er lekker op uit te trekken. Maar ze moeten wel rustig wennen aan zo’n actief leven. Want van origine zijn het rustige hondjes die niet te veel beweging nodig hebben.

Officieel kan de mopshond in vier kleuren voorkomen, namelijk zwart, zilvergrijs, beige en abrikoos. De beige mops komt het vaakst voor. Alle kleuren mopsen hebben een zwart masker. Dat maakt een mops met een zwarte vacht wel erg bijzonder, omdat deze hond dan compleet zwart is. De mops herken je direct aan zijn grappige uiterlijk.

Mopshonden hebben een hele platte neus en iets uitpuilende ogen. Hierdoor zien ze er vaak ook grappig uit. Deze platte neus zorgt er wel voor dat de mopshond eigenlijk niet zo goed kan ademhalen. Soms is zelfs een operatie nodig om je hond te helpen goed te kunnen ademen.

Tegenwoordig zul je steeds vaker een mopshond zien die wel een snuit heeft. Dat komt doordat het sinds 2019 in Nederland verboden is om mopshonden te fokken. Het fokken is alleen toegestaan als er voldaan wordt aan strenge eisen.

Een van die eisen is dat de snuit van de mopshond minimaal een derde van zijn kop moet zijn. Door deze eisen zullen er meer gezonde mopshonden in Nederland komen. En dat zullen mopshonden met een snuit zijn.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Mopshond (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gewicht en grootte van de mopshond

De maximale schofthoogte van de mopshond mag 35 centimeter zijn. Groter is officieel niet toegestaan, kleiner wel. Je ziet ook vaak mopshonden die iets kleiner zijn dan die 35 centimeter. Tussen een reu en een teef is er op het gebied van de schofthoogte geen verschil. Beide variëren tot een maximum van 35 centimeter.

Het gewicht van de mopshond ligt tussen de 6 en 8 kilogram. Teefjes zitten meestal rond de 6 à 7 kilogram en reutjes tussen de 7 en 8 kilogram. Maar het kan ook best voorkomen dat een teefje 8 kilogram weegt en een reu 6 kilogram.

Hoe oud wordt een mopshond

Gemiddeld wordt de mopshond 12 tot 15 jaar. Maar er zijn ook mopshonden die wel 18 jaar zijn geworden. De mopshond wordt dus best wel oud. Helemaal als je je bedenkt dat dit ras te kampen heeft met heel veel gezondheidsproblemen. De te korte snuit zorgt voor ademhalingsproblemen.

Het zachte en te korte gehemelte zorgt ervoor dat de hond snurkt. Ook kan de hond door deze korte snuit niet goed hijgen. Hierdoor kan hij in de zomer snel een hitteberoerte krijgen. De mopshond is vaak benauwd.

Daarnaast heeft de mopshond vaak last van heupslijtage en gewrichtsproblemen. Daarom is het belangrijk dat de mopshond goed op gewicht blijft. Gezonde en evenwichtige voeding in combinatie met een goed bewegingspatroon zorgt ervoor dat de mops geen overgewicht krijgt. Een mops met overgewicht heeft ook weer een vergroot risico op het krijgen van suikerziekte.

Leer alles over hoe je jouw Mopshond gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Mopshond zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de mopshond

Een mopshond is een hond dat goed en makkelijk op te voeden is. Het is een intelligente hond en hij zal snel alle basiscommando’s begrijpen. Hij heeft wel een consequente opvoeding nodig, want de mops kan ook behoorlijk eigenwijs zijn. De vacht van de mopshond is kortharig en heeft eigenlijk geen speciale verzorging nodig.

Wekelijks een keer borstelen is voldoende. De mopshond haart wel. Ook buiten het ruiseizoen om. Vooral de beige mopshond haart veel, dat komt doordat deze mops een dubbele vacht heeft.De mopshond heeft wel een intensieve

verzorging nodig als het gaat om zijn oren, snuit en nagels. Omdat de hond geen grote afstanden kan lopen, slijten de nagels niet zo goed. Daarom is het belangrijk om deze regelmatig te knippen. Dit om te voorkomen dat de nagels gaan splijten of in de huid gaan groeien.

Je kunt zelf de nagels van je mopshond knippen, maar je kunt dit ook door een professional laten doen.

De oren van je mopshond zul je ook goed schoon moeten houden. De hond heeft door zijn kleine schedel te nauwe gehoorgangen. Hierdoor kan het overtollige oorsmeer niet afgevoerd worden. Als de oren niet goed schoongemaakt worden, dan heeft de mopshond een grotere kans op een oorontsteking. De diepe rimpels van de mopshond hebben dagelijks verzorging nodig.

Hier kunnen bacteriën zich ophopen en dat kan leiden tot ontstekingen van de huid. Deze plooien moeten dagelijks schoon gemaakt worden. Dat kan heel eenvoudig met een babylotion doekje. Ook moeten de rimpels altijd droog zijn.

Een lang en gelukkig leven voor je mopshond

Met een goede verzorging kan je mopshond een lang en gelukkig leven leiden. De mopshond heeft een grote kans op allerlei gezondheidsproblemen. Maar veel van deze problemen kun je voorkomen door je mopshond goed te verzorgen. Verder is goede voeding en voldoende beweging van groot belang voor je mopshond. Zo blijft hij gezond en fit.

Gemiddeld worden de mopshonden 12 tot 15 jaar oud. Het zijn echte gezelschapshonden die je een groot deel van je leven willen vergezellen. Het enige wat ze daarvoor nodig hebben is een goede verzorging en voldoende liefde en aandacht.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!