Home | De kleine schedel van de mopshond

De kleine schedel van de mopshond

⏱ Leestijd: 4 minuten

Jarenlang is de mopshond gefokt op specifieke kenmerken. Een van deze kenmerken was om een zo klein mogelijke schedel te krijgen bij deze honden. Jammer genoeg heeft dat ook heel veel problemen bij dit ras tot gevolg gehad.

Sinds 2019 is het in Nederland verboden om op dit soort uiterlijke kenmerken te fokken. Er mag alleen nog met een mopshond gefokt worden als de fokker aan hele strenge eisen kan voldoen. Helaas is er ook nog steeds sprake van illegale fok. En zie je regelmatig nestjes met mopshondje met een te kleine schedel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

Gezondheidsproblemen door een te kleine schedel

De mopshond is een ras dat door mensen is gefokt. Bij dit fokken is vaak de nadruk gelegd op het verkrijgen van uiterlijke kenmerken en niet zozeer op de gezondheid van de hondjes. Dat heeft ervoor gezorgd dat de mopshond eigenlijk een te kleine schedel heeft.

Hierdoor hebben de gehoorgangen van de mops te weinig ruimte in het hoofd en kan overtollig oorsmeer niet goed afgevoerd worden. Dit veroorzaakt smerige oren. Als de oren van de mopshond niet regelmatig schoongemaakt worden, kan de hond last krijgen van oorontsteking.

De mopshond heeft eigenlijk geen snuit. Hierdoor is bij deze honden het gehemelte vaak niet goed ontwikkeld. Dit is te kort en zacht. Ook is de luchtpijp bij deze hondjes vaak vernauwd. En doordat de neus zo plat is worden ook vaak de neusgaten dichtgeknepen. Deze dingen veroorzaken benauwdheid bij deze honden.

De mopshonden kunnen eigenlijk niet goed ademhalen. Ze snurken veel en ze mogen zich niet intensief inspannen omdat ze dan benauwd worden.

Ook is het afvoeren van warmte bij deze kleine hondjes een groot probleem Doordat de hondjes niet goed kunnen hijgen, raken ze ook hun warmte niet kwijt. Hierdoor hebben mopshonden een groter risico op een hitteberoerte. En dat is vaak dodelijk voor deze honden.

Door deze kleine schedel en door het hebben van geen snuit, zijn deze hondjes erg vatbaar voor allerlei kwaaltjes en ongemakkelijkheden. Een mopshond is een ontzettend lieve en aanhankelijke hond, maar ze hebben wel last van veel gezondheidsproblemen. Je zult daarom vaak een bezoekje aan de dierenarts moeten brengen met je mopshond.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Mopshond (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De mopshond en hoofdpijn

Hondjes met een (te) kleine schedel hebben vaak voortdurend last van hoofdpijn. Hoewel dit bij een hond natuurlijk moeilijk te meten is, hebben studies dit wel aangetoond. De hersenen hebben bij deze hondjes te weinig ruimte in de schedel. Daardoor ervaren honden met een te kleine schedel altijd een druk op hun hersenen.

Dat kan vergeleken worden met hoofdpijn zoals wij dat kennen.

Ook de mopshond heeft een hele kleine schedel. Dus de kans is groot dat ook deze hondjes last van hoofdpijn hebben. De mopshond is een tijdje een echte modehond geweest. Toen was het mooi dat de hond een zo klein mogelijke schedel had. Dat heeft geleid tot problemen met de oren bij deze honden en misschien dus ook wel een continue hoofdpijn.

Gezonde mopshonden

Sinds 2019 is er in Nederland een verbod op het fokken van mopshonden. Fokkers mogen alleen nog een nestje fokken als ze aan hele strenge eisen voldoen. Zo moet de neus van de mopshond minimaal een derde van de kop zijn. Dat is een hele verandering. Want oorspronkelijk was de neus maximaal 10 procent van de kop van de mopshond. En dit probeerden fokkers zelfs nog te verminderen.

Ook mogen fokkers niet meer proberen om enorm kleine hondjes te fokken. Helaas is dit niet altijd goed te handhaven en zie je nog steeds pups met een enorm platte snuit of een enorm kleine schedel.

Leer alles over de kenmerken van jouw Mopshond

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Mopshond? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een kruising om een gezonde mopshond te krijgen

Er zijn tegenwoordig ook fokkers die juist hun best doen om een gezonde mopshond te krijgen. Zij kruisen de mopshond dan bijvoorbeeld met een mopshond. Er ontstaat dan een puggle. Deze hond heeft een langere snuit en een bredere schedel. De puggle heeft een gemiddelde schofthoogte van 20 tot 38 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 6,8 en 14 kilogram.

Ze hebben de rimpels van de mopshond en ook de ronde kop met de grote ogen. Maar de ogen puilen niet uit. Ook zijn de oren iets groter en langer dan die van de mopshond. De fokkers van de puggle hopen op een gegeven moment een nieuwe generatie mopshonden te kunnen fokken uit deze puggles.

Deze mopshonden hebben dan minder gezondheidsproblemen omdat ze voortkomen uit een kruising met een gezond ras.

Een gezonde mopshond kopen

Als je op zoek bent naar een mopshond, dan is het verstandig om een pup te kopen bij een erkende fokker. Koop ook een pup die relatief gezond is. Het ras mopshond heeft te maken met heel veel erfelijke ziekten en afwijkingen. Weet dus goed wat je koopt als je voor een hondje van dit ras gaat. De kans is groot dat je vaak met je mopshond bij de dierenarts zult zitten, omdat hij last heeft van allerlei vervelende en erfelijke kwaaltjes.

Een gezonde mopshond koop je bij een erkende fokker die zich aan de richtlijnen van de Nederlandse overheid houdt. Deze fokker zal hondjes fokken die een snuit hebben. Zodat deze pups beter adem kunnen halen. Het is voor fokkers wel lastig om raszuivere hondjes te fokken met een snuit, omdat de mopshond van tegenwoordig nu eenmaal altijd een hele platte snuit heeft.

Daarom zul je nu vaak een kruising kopen van een mopshond met een andere hond. Het is anders namelijk voor erkende fokkers niet mogelijk om raszuivere mopshondjes te kopen met een snuit.

Het kopen van een mopshond die uit een kruising voortkomt, betekent dat je een hondje koopt zonder een officieel stamboom document. In het geval van de mopshond is dat misschien ook maar beter. Een raszuivere mops heeft vaak te kampen met allerlei erfelijke ziekten en afwijkingen.

Bij een kruising van een mops met een ander ras heb je een kans dat die pup de goede eigenschappen van dat andere ras in zich heeft. Op die manier heb je geen raszuivere hond, maar waarschijnlijk wel een gezondere hond. Houdt er nog altijd rekening mee dat je hondje ademhalingsproblemen of gewrichtsproblemen kan hebben. Want het nog steeds een afstammeling van een raszuivere mopshond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!