Home | Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Mopshond

Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Mopshond

⏱ Leestijd: 4 minuten

De mopshond is een kleine gezelschapshond. Met zijn smekende blik is het een aandoenlijk hondje om te zien. De mopshond is lief, moedig, intelligent en aanhankelijk. Ze zijn het liefst de hele dag onder de mensen.

De mopshond is van origine een hond die gefokt is om mensen gezelschap te houden. Door zijn gemiddelde grootte en gemiddelde gewicht is de mopshond een makkelijke hond om mee te nemen. Ook het makkelijke karakter van de hond, maakt de mops een gezellige hond om overal met zijn baas mee naar toe te gaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

Het gewicht van de mopshond

De mopshond is een relatief kleine hond. Hij heeft een gedrongen uiterlijk. Zijn ruglengte is zo lang als zijn beenlengte hoog is. Dat maakt de mops een wat vierkante hond. Hij heeft een kleine schedel en een korte staart die krult naar zijn lichaam.

Hoewel de mopshond vaak het label lui en dik krijgt, is dat eigenlijk niet waar. De mops is een energieke hond. Helaas kan hij door zijn beperkingen geen lange afstanden lopen of rennen. Maar hij is zeker niet lui.

Ook zijn de meeste mopshonden niet dik. Ze lijken dik omdat ze een gedwongen en vierkant lichaam hebben. Gemiddeld weegt de mopshond tussen de 7 en de 8 kilogram. Omdat de mopshonden niet heel intensief kunnen bewegen is gezonde voeding erg belangrijk voor deze hondjes.

Geef je ze eten met weinig voedingsmiddelen, of juist te veel eten, dan kan de mopshond snel overgewicht ontwikkelen. Een gezonde mops heeft een goede balans tussen eten en bewegen. Zijn gedrongen lichaam bestaat vooral uit veel spieren.

De schofthoogte van de mopshond

De ideale schofthoogte van de mopshond is 35 centimeter. Een hond die groter is voldoet niet aan de standaard van een mopshond. Mopsen met een schofthoogte lager dan 35 centimeter zijn wel toegestaan. Je ziet dan ook vaak mopshonden met een hoogte van 20 centimeter, soms zelfs nog kleiner.

Deze hondjes worden dan vaak als mini mopshonden verkocht. Maar de mini mops is geen officieel ras. Het is dan eigenlijk gewoon een kleine mopshond.

Het fokken van hele kleine mopshonden is in Nederland sinds 2019 verboden. De standaard mopshond heeft al heel veel gezondheidsproblemen. Maar de hondjes niet nog kleiner zijn en als mini mopshonden verkocht worden, hebben nog meer problemen met hun gezondheid. Alles is dan nog kleiner en fragieler. En de kans dat de hondjes problemen met hun gewrichten en ademhaling krijgen is dan nog groter.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Mopshond (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verschillen tussen een teef en een reu

De teef en de reu van de mopshond verschillen nauwelijks van elkaar. Ze hebben beide een ideale schofthoogte van 35 centimeter. Er komen grote en kleine teven en reuen voor. Het kan voorkomen dat een mopshond teef groter is dan een reu. Beide zijn eigenlijk nooit groter dan die 35 centimeter.

Qua gewicht zie je soms wel verschillen tussen de teef en de reu. Een teefje is vaak iets lichter dan een reutje. Het gewicht van een teef ligt tussen de 6 en 7 kilogram en het gewicht van een reu ligt tussen de 7 en 8 kilogram. Maar afhankelijk van de schofthoogte kan dit ook weer verschillen.

Op het eerste gezicht zul je ook geen uiterlijke verschillen zien tussen de teef en de reu. Het masker is hetzelfde, de rimpels, de oren en ook de kleuren van de vacht zijn bij de teef en de reu identiek. Dit kan komen door het fokprogramma waarmee deze honden zijn gefokt.

De mopshond moest een zo vierkant mogelijk lichaam hebben en de schedel moest zo klein mogelijk zijn. Ook is er intensief gefokt op de extreem platte snuit van de mopshonden. Hierdoor zijn de uiterlijke verschillen tussen teefjes en reutjes verloren gegaan. En heb je eigenlijk twee identieke hondjes.

Het fokken van de mopshonden

Voor 2019 mocht er ook in Nederland nog gewoon gefokt worden met de mopshonden. Deze hondjes werden zo gefokt dat ze voldeden aan een bepaald modebeeld. De snuit moest zo plat mogelijk zijn, de oren tegen de schedel aan, de schedel zelf zo klein mogelijk en het lichaam vierkant en gedrongen.

Hierdoor is een ras ontstaan met heel veel gezondheidsproblemen. Ook werd er gefokt om een mini mopshond te krijgen. Bij deze hondjes was alles nog kleiner. Hierdoor werden de gezondheidsrisico’s nog groter. Alle mopshonden hebben ademhalingsproblemen.

Leer alles over de kenmerken van jouw Mopshond

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Mopshond? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Doordat de snuit zo plat is, worden de neusgaten vaak dicht gedrukt. Ook is het gehemelte van de honden door de platte snuit te kort en te zacht. Hierdoor snurken de honden heel veel. Dit alles heeft tot gevolg dat de mopshond zich niet intensief kan inspannen. Dan wordt hij namelijk benauwd.

Ook kunnen deze hondjes heel snel een hitteberoerte krijgen. Ze kunnen niet goed hijgen en hierdoor kan de warmte niet goed afgevoerd worden.

Sinds 2019 is het in Nederland verboden om mopshonden te fokken. Het mag alleen nog als er aan hele strenge eisen wordt voldaan. Hiermee proberen ze het ras weer gezonder te krijgen. Er mag niet meer gefokt worden op een extreem platte snuit, of extreem uitpuilende ogen.

Je mopshond op gewicht houden

Je mopshond op gewicht houden is voor de baas een hele uitdaging. Deze hondjes houden namelijk ontzettend van eten. Ze hebben de hele dag honger en snaaien het liefst overal iets lekkers. Maar omdat de hond zo beperkt is, kan hij niet goed bewegen. Daarom heeft de mopshond een groot risico op overgewicht.

En je mops met overgewicht kan weer sneller last krijgen van zijn gewrichten, waardoor hij nog minder goed kan bewegen.

Goede voeding is daarom erg belangrijk. Ook mag je je mopshond niet teveel eten geven. Na het eten is het verstandig om je mopshond eerst even de tijd te geven om het eten te verwerken. Daarna is een korte wandeling erg goed voor je mopshond.

Omdat deze honden geen lange wandelingen kunnen maken is het noodzakelijk om meerdere keren per dag een korte wandeling met je mops te maken. Ook kunnen ze prima een klein stukje naast de fiets rennen. Een goede balans tussen voeding en beweging zorgt ervoor dat je mops goed op gewicht blijft.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!