Home | Dikke Mopshond: wat doe je als je viervoeter dik is?

Dikke Mopshond: wat doe je als je viervoeter dik is?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De mopshond wordt al snel neergezet al dikke en luie hond. Toch is de mops vaak helemaal niet dik. Het is een hele gespierde hond. Doordat zijn lichaam kort en niet hoog is, lijkt het vaak alsof de mopshond last van overgewicht heeft.

Maar vaak is het zijn lichaamsbouw en is je hondje prima in balans. Heb je echt een dikke mopshond, dan is het belangrijk om hier iets aan te doen.

Overgewicht is erg gevaarlijk voor honden en vooral voor de mopshond. Je kunt door het aanpassen van de voeding en de beweging stappen zetten om je mops af te laten vallen. Je kunt hiervoor ook de hulp van je dierenarts inschakelen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

Het gemiddelde gewicht van de mopshond

De gemiddelde mopshond weegt tussen de 6 en 8 kilogram. Teefjes wegen meestal tussen de 6 en 7 kilogram en reutjes tussen de 7 en 8 kilogram. De schofthoogte van de mopshond is maximaal 35 centimeter.

Groter komt eigenlijk niet voor en volgens de rasstandaard mag de mops ook niet hoger dan 35 centimeter zijn. Kleiner komt wel voor. Hele kleine mopshonden worden zelfs verkocht als mini mopsen. Maar dit is geen officieel ras.

De mopshond heeft van zichzelf heel veel spieren. Het lijkt daarom soms dat de hond te dik is, maar bij heel veel mopsen zijn dit allemaal spieren. Een gezonde mopshond een gewicht onder de 8 kilogram en is vrolijk en vol energie. Als je mopshond overgewicht heeft, dan zul je dat al snel zien aan je hond.

Maar je zult het ook merken, omdat je hond minder energie krijgt. Het opstaan en lopen zal dan ook met veel meer moeite gaan. Het ras heeft al een verhoogd risico op gewrichts- en heupproblemen, daarom is het erg belangrijk om te voorkomen dat deze honden overgewicht gaan ontwikkelen.

Je mopshond op gewicht houden

Een mopshond heeft snel last van zijn gewrichten. Dat is een van de gezondheidsproblemen die veroorzaakt is door het te intensief fokken van deze hondjes. Daarom is het verstandig om je mopshond op gewicht te houden. Hoe minder gewicht zijn pootjes moeten dragen, hoe beter dat is voor zijn gewrichten.

Ook heeft de mopshond snel last van benauwdheid. Dit is een gevolg van de extreem platte snuit van deze honden. Ze kunnen daarom niet goed ademhalen. Zeker niet als ze zich opwinden.

Beide gezondheidsproblemen zorgen ervoor dat je met je mopshond niet urenlang kan wandelen, rennen en spelen. Dit moet gedoseerd aangeboden worden, rekening houdend met de fysieke beperkingen die de hond heeft. De mopshond is een hond met energie, maar een lange wandeling kan deze hond niet aan.

Daarom zou je bijvoorbeeld vijf of zes keer per dag een korte wandeling met je hond kunnen maken. Dan komt hij toch aan zijn dagelijkse lichaamsbeweging die hij nodig heeft, maar overbelast je de hond niet.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Mopshond (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is erg belangrijk voor je mopshond. De mops staat erom bekend dat hij de hele dag honger heeft en het liefst de hele dag eet. Maar dat is natuurlijk niet goed voor zijn gewicht. Daarom is een evenwichtige en gezonde voeding erg belangrijk voor je mopshond.

Geef hem eiwitrijk eten en pas op met suikers en andere lekkere dingen. Geef je mops geen etensrestjes van jezelf. Daar zitten vaak heel veel suikers en voedingsstoffen in die niet goed zijn voor je mops.

Kijk ook goed naar de portiegroottes die je je hondje geeft. Het is een kleine hond, dus een kleine portie zal voldoen. En heeft je mops aanleg om dik te worden? Halveer dan de porties. Het is vaak ook een gewoonte van de mops om heel veel te eten. Wat niet in de bak zit kan ook niet opgegeten worden.

Een gezonde inname van voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van je mopshond.

Je mopshond laten afvallen

Is je mopshond te dik, dan is het verstandig om hem te laten afvallen. Dat kun doen door allereerst goed naar zijn voedingspatroon en bewegingspatroon te kijken. Krijgt hij goede voeding? Misschien kun je wisselen van merk en je mopshond meer eiwitrijke voeding geven.

Ook kan het helpen op speciale dieetvoeding te kopen. Houd je altijd goed aan de maximale hoeveelheden. Het lijkt misschien weinig wat je je mopshondje mag geven, maar het is dan ook maar een heel klein hondje.

Ook qua beweging is er vaak veel te winnen. De mopshond kan niet intensief bewegen en ook niet langere tijd aan een stuk. Daarom is het belangrijk om meerdere keren op een dag een wandelingetje met je mops te maken. Samen een stukje rennen kan ook en je mops kan ook wel een klein stukje naast je fiets rennen.

Ook vinden mopshonden het erg leuk om hindernisbanen te lopen. Doe dit gerust een paar keer per dag, dan krijgt je hondje de nodige beweging en uitdaging.

Leer alles over hoe je jouw Mopshond gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Mopshond zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Hulp inschakelen als je een te dikke mopshond hebt

Kom je er zelf niet uit, of lukt het je zelf niet om je mopshond af te laten vallen? Schakel dan hulp in van een dierenarts. Zij hebben vaak heel veel praktische tips om je hond toch wat af te laten vallen. Het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt en dat je het eten van je hond langzaam afbouwt en het bewegen langzaam opbouwt.

Zo blijft het voor je mopshond ook leuk. En weersta vooral die lieve, smekende blik van je mopshond als jij aan het eten bent. Geef hem niets van je eigen eten, want dat is vaak ook helemaal niet gezond voor je mopshond.

Besef goed dat je mopshond heel veel last van zijn overgewicht ondervindt. Hij kan minder goed lopen en minder goed ademhalen. Ook loopt je mopshond meer risico op het krijgen van suikerziekte, maar ook op heupslijtage en slijtage van zijn gewrichten. Je mopshondje heeft korte pootjes en die kunnen al dat extra gewicht niet goed dragen.

Een gezonde mopshond zit goed in zijn vel, vindt het leuk om een kort wandelingetje te maken en kan zich goed bewegen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!