Home | Haaruitval van jouw Mopshond (en hoe je het kan voorkomen en verhelpen)

Haaruitval van jouw Mopshond (en hoe je het kan voorkomen en verhelpen)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De mopshond is een lief, schattig hondje met een korte vacht. Het hele jaar door verliest de mops haren. Afhankelijk van de kleur van je mopshond is dit haarverlies meer of minder. Goede voeding en een goede vachtverzorging kan de haaruitval van je mopshond verminderen.

Maar tijdens het voorjaar en het najaar zal je mops flink verharen, omdat hij in het najaar de wintervacht krijgt en in het voorjaar de zomervacht.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mopshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mopshond!

De vacht van de mopshond

De mopshond heeft een korte, gladde vacht. Deze vacht kan beige, zwart, zilvergrijs of abrikoos van kleur zijn. Er bestaan ook mopshondjes met een andere vachtkleur, maar dat is dan geen raszuivere mops.

Vooral de beige mops heeft veel last van haaruitval. Dat komt doordat hondjes met deze kleur vacht vaak een dubbele vacht hebben. De zwarte mopshond verhaart het minst. Maar in de ruiperiode zullen de mopshonden altijd meer haren dan gebruikelijk. Ze krijgen dan hun winter- of zomervacht.

De vachtverzorging van de mopshond

De vacht van je mops heeft eigenlijk niet zo heel veel verzorging nodig. Wekelijks een keer borstelen met een hondenborstel is vaak voldoende. Je kunt de vacht van je hond ook wassen met een hondenshampoo.

Maar het is beter om dit niet al te vaak te doen. De vacht van je mops houdt namelijk talg vast, dit beschermt de hond tegen invloeden van buitenaf. Daarom is het voldoende om één of maximaal twee keer per jaar je hond te wassen met een hondenshampoo. Als hij natuurlijk net in een modderpoel heeft liggen rollen, dan kan een keer extra wassen met hondenshampoo geen kwaad.

Let op: De verzorging van jouw Mopshond (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Mopshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Haaruitval tegengaan door goede voeding

Goede voeding is erg belangrijk voor je mopshondje. Niet alleen om hem goed op gewicht te houden en gezond te houden. Maar ook om zijn vacht gezond te houden. Slechte voeding kan ervoor zorgen dat je mops veel meer haren verliest dan eigenlijk zou moeten. Heb je het idee dat je mops ontzettend veel verhaard en is het buiten het ruiseizoen om? Dan is het misschien verstandig om eens naar de voeding van je hond te kijken. Eiwitrijk voeding is erg belangrijk om de vacht van je hond gezond en glanzend te houden. Dit voorkomt ook extreem verharen van je hond.

Ook kan het helpen om een theelepel olijfolie of lijnzaadolie aan het eten van je hond toe te voegen. Deze oliën bevatten veel omega 3-vetzuren en die kunnen ervoor zorgen dat je hond minder gaat verharen. Je kunt deze vetzuren ook aan je mops geven door hem eten te geven met extra zalm of tonijn. Deze vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren en hebben hetzelfde effect als de olijfolie of lijnzaadolie.

Geef je hond ook altijd voldoende, schoon en vers drinkwater. Als je hond te weinig drinkt, kan hij uitdrogen. Uitdroging heeft weer effect op zijn vacht, waardoor je mops extreem kan gaan verharen. Drinkt je mops niet zoveel, probeer dan meer vocht aan je hond te geven door bijvoorbeeld nat hondenvoer te geven. Nat voer bevat soms wel 75 procent aan vocht. In droogvoer zit vaak maar 10 procent vocht.

Te intensief borstelen zorgt voor extreem verharen

Blijft je mops haren verliezen, terwijl je zijn voeding al hebt aangepast? Dan kan het ook zijn dat je de hond te intensief borstelt. Eén keer per week je mops borstelen is voldoende om zijn vacht goed te verzorgen. Als hij ernstig verhaart, kun je hem misschien nog een tweede keer borstelen. Maar zeker niet vaker. Je mops kan namelijk ook extreem verharen doordat je hem te intensief borstelt.

Je borstelt dan ook de haren los die er eigenlijk nog niet klaar voor zijn om uit te vallen. Doordat deze haren uit de vacht worden getrokken, zal de vacht weer zorgen voor nieuwe haargroei. Op deze manier zorg je zelf voor het extreem verharen bij mops. Probeer het borstelen te beperken tot één of maximaal twee keer per week. En kijk na een aantal weken of het verharen minder wordt.

Verharen door vlooien

Extreem verharen bij je mopshond kan ook veroorzaakt worden doordat je hond vlooien heeft. Een mops met vlooien heeft ontzettend veel jeuk en zal ook continu aan zijn vacht krabben. Hierdoor zal je mops veel meer haren verliezen dan normaal het geval.

Er zijn verschillende producten bij de dierenwinkel of dierenarts te koop om je mops vrij van vlooien te krijgen en te houden. Een vlooienvrije hond heeft vaak ook veel minder last van een geïrriteerde huid, roos en dus ook van extreem verharen.

Leer alles over de verzorging van jouw Mopshond

Wil je ontdekken hoe je jouw Mopshond zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Mopshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Ga met je mops naar de dierenarts

Blijft je hond extreem verharen ondanks dat je alles hebt geprobeerd, dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan met je mops. Het kan namelijk ook zo zijn dat jouw mopshond lijdt aan een aandoening zoals huidallergie, een infectie of parasieten.

Is dat geval is behandeling echt noodzakelijk. Ook als je mops regelmatig aan zijn pootjes of zijn kop likt, kan dat het haren verergeren. Ook dan is een bezoek naar de dierenarts aan te raden, omdat dit kan duiden op een groter probleem met de gezondheid van je mops.

Ook als je kale plekken, open zweren, of extreem droog en mat haar ziet bij je mops, moet je direct met je mops naar de dierenarts gaan. Dit zijn symptomen die kunnen wijzen op een groter probleem met zijn gezondheid.

Het verharen van je mopshond

Mopshonden verharen relatief veel in vergelijking met sommige andere honden. Hier kun je eigenlijk niets aan doen. Wekelijks borstelen en goede voeding zorgen ervoor dat het verharen niet extremer wordt. Het continu verharen hoort bij je mopshond. Dus het beste is om dit te accepteren.

Haal de stofzuiger een keer extra door het huis. Neem je hond niet op schoot als je zwarte kleding aan hebt. En laat je mops in principe niet op de bank slapen. Dan weet jij zeker dat je visite niet helemaal onder de haren zit als ze van de bank opstaan.

Zorg verder voor voldoende beweging voor je mopshond. Dan verliest hij veel van zijn haren tijdens de wandeling. En is het verharen erg extreem, dan kan een keer wassen met een goede hondenshampoo ook helpen. Maar dit mag je weer niet te vaak doen, omdat dat niet goed voor zijn huid is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Mopshond?

Bekijk dan het Mopshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mopshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mopshond wilde weten in één compleet e-book!”

Mopshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mopshond!

  • Wil je een Mopshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mopshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mopshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mopshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mopshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mopshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Mopshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mopshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mopshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!